Sosyal Uygunluk Denetimleri Danışmanlığı
Sosyal Sorumluluk Nedir?
- Sosyal sorumluluk, “işletme sahip, ortak ve/veya yöneticilerinin toplumun değer yargılarına göre hareket ederek işletmelerini yönetmesi” olarak ifade edilirken; iş etiği, “işletmede çalışan herkesin tutum, karar ve davranışlarının doğru veya yanlış olduğunu” ortaya koymaktadır.
- Sosyal sorumluluk, aslında bir sosyal anlaşma ve uzlaşmaya girişimi ifade ederek; “bir işletmenin ekonomik ve yasal koşullara, iş ahlakına, işletme içi ve çevresindeki kişi ve kurumların beklentilerine uygun bir çalışma stratejisi ve politikası gütmesine” yönelik eylemleri kapsamaktadır.
Firmaların, sektörlerinde öncü olmak, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, doğa ile barışık olmak ve çevre bilincini oluşturarak yaygınlaştırmak, toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek “Önce İnsan” prensibiyle hareket edebilmek için sosyal uygunluk adı altında yönetim sistemlerini bünyelerinde sürdürebilmeleri bu kapsamda belge ve denetimleri alarak şeffaflıklarını göstermeleri globalleşen dünya için bir zorunluluk haline gelmiştir.
Yurtdışı markaları artık ulusal markalarda çalışmak istedikleri firmaları seçerken kaliteden önce sosyal uygunluk alanında, firmaların çalışanlara verdiği değeri görmek istemektedirler.
Bu kapsamda birçok denetim, belgelendirme süreçleri olduğu gibi tek alanı sosyal sorumluluk yönetim sistemi olan SA 8000’nin yanı sıra içeriğinde İSG ve sosyal uygunluğunda olduğu ISO 45001 gibi yönetim sistemleri de mevcuttur.
Belgelendirme denetimlerinden;
SEDEX ( smeta 2- smeta 4)
Üretim İşletmelerindeki çalışma ve iş güvenliği koşullarının yerel ülke kanunlarına,ilgili tüzük ve yönetmeliklere,ETI Standartlarına uygun olarak denetlenmesidir.
Sedex denetimleri SMETA metodolojisi ile 3. Taraf onaylı denetim firmaları tarafından yapılır.
Genelde 3 haftalık yarı haberli denetim şeklinde yapılır.
Sedex Hazırlık Süreci yaklaşık 3-6 haftadır, bu süreç firmanın performansına göre değişebilir.
Yapılan denetimden geçen üretici firma İngiltere’deki üye firmalar tarafından kabul edilir.
Sedex in en önemli faydalarından birisi, kendisiniz iç denetim, bağımsız denetim veya müşteri denetimi yolu ile kolayca ifade etmeniz, haksız rekabeti önleyici kurallara uygun fiyatlandırmalarla rahatça iş olanağı bulabileceğiniz dünya düzeyinde bir platformdur. Bu platform üyeleri sosyal sorumluluk denetim kurallarına göre denetlenmeyi ve denetlemeyi kabul etmişler demektir.
Rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüz piyasalarında rakipleriniz ile aranızda fark yaratmak, müşterileriniz ve iş ortaklarınız ile aranızda daha kalıcı bağlar oluşturarak sürekliliği sağlamak ve toplumun değer yargılarına ışık tutan örnek bir firma olmak için, sizde Sedex topluluğuna dahil olabilir, işletme şartlarınızı uluslararası standartlara getirerek kalite anlayışı ile yol alabilirsiniz.
Amfori BSCI
BSCI Kurumsal Sosyal Uygunluk Girişiminin kısaltılmış hali olup tüm tüketim malları için üretici ülkelerde sosyal standartları gözlemlemek için meydana getirilmiş ortak ve standartlaştırılmış bir Avrupa yaklaşımıdır. BSCI, gelişme merkezli bir ağ yaklaşımı ile Avrupa’da ve üretici ülkelerdeki yüzlerce firmayı alanına almaya çalışmaktadır.
BSCI denetim ağı, üreticiler üzerindeki inceleme külfetini minimize etmek üzere geliştirildi. Böylece BSCI üyesi olan firmalar için değişik standartlar doğrultusunda ayrı ayrı inceleme yaptırılmasına gereksinim kalmamıştır.
BSCI, FTA tarafından global tedarik halkası kapsamında toplumsal uyumu ilerletmek isteyen firmalar için tutarlılık ve uyum oluşturmak maksadıyla meydana getirilmiştir. BSCI, çeşitli Avrupa firmalarının etik şartları ve izleme ağları için ortak bir platform meydana getirmek temel amacı ile oluşturulmuştur.
Organik Üretim Sertifikaları ( GOT-OCS,RCS,OCS,GRS,RWS,RDS,RCS)
Organik üretim kuralları doğrultusunda, ham maddesinin tarladan çıkışı itibariyle, ürünün son nihai tüketiciye gelinceye kadar ki süreç organik üretime uygun şekilde sertifikalandırılması, içeriğinin ne kadar organik olduğunun doğrulanıyor, denetleniyor olması gerekmektedir.
Doğaya sürdürebilirlik ilkesi doğrultusunda geri dönüştürülebilir malzemeler ile tekrar üretim yapılması, organik ( ipliğinden, boyasına, aksesuarına) ürünlerin kullanılması da gelişen tekstil sektöründe dünyayı daha yaşanılabilir kılma amaçlıdır.
Bu sebeple firmalar yapmış oldukları organik üretimleri ve süreçleri doğrulayabilmek için organik üretim sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır. Bunlar içeriklerindeki organik ham madde miktarına bağlı olarak, geri dönüştürülebilir malzeme kullanım oranlarına göre farklı isimlendirilmektedirler.
Sosyal Uygunluk Denetimleri Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için sayfanın alt kısmında bulunan TALEP BAŞVURUSU bölümünden ihtiyacınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Talebinize ilişkin danışmanlarımız tarafından gerekli değerlendirme yapılarak tarafınıza dönüş sağlanacaktır.